Wat zijn vlinderkleppen en waarvoor worden ze gebruikt?

Een Vlinderklep kan erg breed worden ingezet. Voor watervoorzieningen, afvalwaterbehandelingen, het bestrijden van brand, industriële toepassingen, bulkbehandeling en nog veel meer. De vlinderklep is een afsluiter waarmee je leidingen eenvoudig kunt openen of sluiten. Er zitten een aantal voordelen aan het gebruiken van een vlinderklep. Zo is het een goedkoop type afsluiter, is de afsluiter licht in gewicht en heeft het een vrij kleine inbouwlengte ten opzichte van andere soorten afsluiters. In deze tekst gaan wij het hebben over wat een vlinderklep precies, welke soorten vlinderkleppen er zijn en waarvoor ze worden gebruikt.

Hoe werkt een vlinderklep?

Vlinderkleppen zijn relatief eenvoudig om te gebruiken. Je kunt de hendel gebruiken om een leiding te openen of af te sluiten. De ‘vlinder’ is een soort schijf die verbonden is met een spindel. Wanneer je de klep open zet, draait de schijf mee en kan er vloeistof door de leiding gelaten worden. Op het moment dat je de schijf een kwartslag draait, komt de schijf loodrecht op de stroomrichting te staan. Je sluit de vlinderklep dan af en stopt de doorvoer van de vloeistof. Een vlinderklep is een van de makkelijkste soorten afsluiters die er is. Doordat deze zo eenvoudig werkt en uit weinig materiaal bestaat, is deze soort afsluiter ook goedkoper dan veel andere soorten.

Verschillende soorten vlinderkleppen

Vlinderkleppen zijn in twee types te krijgen. Je hebt namelijk de centrische vlinderkleppen en de excentrische vlinderkleppen. Centrische vlinderkleppen hebben in het midden van de klep een gecentreerd spindel. De schijf is daarbij gecentreerd in de doorlaat. Bij een excentrische vlinderklep zitten er één of meerdere assen in het midden. Bij excentrische vlinderkleppen zijn er ook nog verschillende typen kleppen. Zo is er een enkele, een dubbele of een drievoudige klep te krijgen. Hierbij gaat het om het aantal assen die zich bij de excentrische vlinderklep bevinden. Sommige vlinderkleppen zijn beschikbaar met verschillende aansluitingen. Ieder type aansluiting heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij de centrische vlinderklep heb je bijvoorbeeld een wafer, dubbele flensverbinding of een lug las mogelijkheden.