Wat doet een verloskundige allemaal?

Het takenpakket van een verloskundige is erg groot. Zo helpt en begeleidt de verloskundige jou tijdens de zwangerschap en de bevalling. Daarnaast kun je langsgaan bij een verloskundige als je een kinderwens hebt en zwanger wilt raken. Van een Verloskundige in Zaandam tot een verloskundige in Eindhoven, ze zijn er door het hele land. In deze tekst gaan wij jou vertellen wat een verloskundige is en wat deze voor jou kan betekenen. Van het begeleiding rondom de zwangerschap tot de bevalling en de nazorg: dit zijn allemaal taken van een verloskundige.

Wat is een verloskundige?

Een verloskundige is iemand die gespecialiseerd is in het begeleiden van vrouwen, rondom de zwangerschap en de bevalling. Een verloskundige houdt niet alleen de gezondheid van de baby in de gaten, maar ook die van de moeder. Je moet daarvoor één keer in de zoveel tijd langskomen in de praktijk. Wanneer je vragen hebt of wanneer jij je zorgen maakt over jou of je baby kun je ook langsgaan bij een verloskundige. Op het moment dat jij moet gaan bevallen, helpt jouw verloskundige jou hierbij. Zij begeleidt jou en zij geeft advies wanneer dit nodig is.

De allereerste afspraak bij een verloskundige

Tussen de achtste en de tiende week van de zwangerschap ga je voor het eerst langs bij een verloskundige. De verloskundige maakt tijdens die afspraak een schatting van de tijd waarin jij op dat moment zwanger bent. Verder wordt er een eerste uitgerekende datum vastgesteld. Deze kan later nog veranderen. Later, tijdens een termijnecho, kan er meer worden gezegd over de uitgerekende datum. Je bloeddruk wordt tijdens de eerste afspraak gemeten en er kan bloed worden afgenomen. In sommige gevallen kan het nodig zijn om urine in te leveren. Er kan dan worden getest of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. Bovendien worden er erg veel vragen gesteld over onder andere erfelijke ziektes in de familie van zowel de moeder als de vader.

Regelmatige bezoeken aan de verloskundige

Tijdens een zwangerschap zul je gemiddeld tien tot veertien keer langsgaan bij de verloskundige. Er wordt dan goed in de gaten gehouden hoe het met jou en de baby gaat. Er kunnen adviezen gegeven worden over voeding en leefstijl en je krijgt voorlichting over de zwangerschap en mogelijke klachten die je kunt ervaren tijdens de zwangerschap. De verloskundige houdt bovendien in de gaten of de baby zich goed ontwikkelt en of het gezond is. Het voorbereiden op de bevalling en het herkennen van problemen bij de baby, vallen ook onder deze afspraken.

Wanneer met je verloskundige bellen?

Soms kun jij je zorgen maken over de gezondheid van je baby en die van jezelf. Je kunt je verloskundige bellen wanneer je koorts hebt, je erg veel moet overgeven, wanneer je veel hoofdpijn hebt en wanneer je bloed verliest.