Courtine Groep

Wat kan je met een particulier recherchebureau?

Particulier Recherchebureau

Doorgaans doen particuliere recherchebureaus, ofwel onderzoeksbureaus, onderzoek naar personen in opdracht van zijn klanten. Deze klanten kunnen beiden particulier of een bedrijf zijn. Deze bureaus vallen niet onder de richtlijn ‘Gegevensbescherming Politie en Justitie’, maar moeten zich wel houden aan een aantal regels. Zo moeten ze een vergunning hebben van het ministerie van Justitie & Veiligheid, moeten ze zich houden aan de privacy gedragscode van de Nederlandse veiligheidsbranche en moeten ze zich houden aan de wet- en regelgeving van (AVG, Wpbr en Rpbr). Wanneer dit allemaal goed geregeld is door een particulier recherchebureau kunnen ze bijvoorbeeld iemand in het geheim observeren, telefoongesprekken tappen en e-mails onderscheppen.

Wanneer huur je een particulier recherchebureau in als particulier of bedrijf?

Een privédetective hoef je vaak niet snel in te schakelen, maar wanneer doe je dit wel? Vaak huur je een particulier recherchebureau in wanneer verdere schade in relaties, financiën of emoties voorkomen moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld al contact opnemen wanneer je een groot vermoeden hebt dat je partner overspel pleegt of vreemdgaat. Ook kan je een privédetective inhuren als de politie jouw onderzoek heeft stopgezet door bijvoorbeeld gebrek aan genoeg bewijsmateriaal.

Ook kan je als bedrijf een particulier recherchebureau inschakelen. Hierbij is de zaak vaak wat breder en valt er ook meer te onderzoeken. Zo zou je kunnen vermoeden dat een CV van jouw sollicitant vervalst is en reden genoeg hebben om een privédetective op deze zaak te zetten. Of denk aan fraude. Dit kan je bedrijf veel geld kosten en daarom kan het waard zijn om hier iemand aandachtig naar te laten kijken. Daarnaast kijkt een privédetective ook naar ernstigere zaken. Is er bijvoorbeeld een ongeval, een inbraak of zelfs een moord gepleegd? Dan kan de rechercheur dit voor jou onderzoeken.

Mag een particulier recherchebureau arrestaties verrichten?

Een privédetective is, net zoals een andere burger, niet gekwalificeerd om arrestaties uit te voeren. Wel mogen ze een zogenaamde burgerarrestatie uitvoeren. Hierbij arresteer je de persoon die je heterdaad betrapt op een misdaad zonder geweld en wapens. Wanneer dit niet gebeurt en ze wel gebruik maken van geweld of wapens, maakt een privédetective zich schuldig aan eigenrichting, wat strafbaar is. Na een burgerarrest wordt de persoon zo snel mogelijk overgedragen aan de politie.

Zaken die worden behandeld

Twee van de meest voorkomende zaken die worden behandeld door een particulier recherchebureau zijn hieronder kort uitgelegd.

Alimentatie onderzoek
Wanneer je denkt dat je ten onrechte te veel partneralimentatie betaald, kan je een alimentatie onderzoek starten. Zo kan je denken dat je ex-partner wel een goed een eigen levensonderhoud kan voorzien. De rechter stelt de bewijslast dat je kan aantonen dat het een duurzame relatie is tussen jouw ex-partner en zijn of haar huidige partner, wat de wederzijdse verzorging is en of zij een gemeenschappelijk huishouden voeren.

Gedragsonderzoek minderjarigen
Als je een vermoeden hebt dat je kind verandert, zou je ook een gedragsonderzoek voor minderjarigen op kunnen starten. Zo kan een privédetective kijken waar de gedragsveranderingen, uiterlijke veranderingen of afzetting tegen jullie als ouders vandaan lijkt te komen.

Waar let je op als je een particulier recherchebureau inschakelt?

Je moet goed op een aantal dingen letten voordat je een particulier recherchebureau inschakelt. Natuurlijk moet je eerst kijken of de situatie wel zo noodzakelijk is. Wanneer dit niet het geval is, kan je het beter eerst zelf proberen op te lossen en scheelt het je veel geld. Let daarnaast goed op of het bedrijf erkend en gecertificeerd is. Zo weet je altijd zeker dat het onderzoek legaal verloopt en krijg je later geen problemen. Ook zijn de kosten niet geheel onbelangrijk. Als je een uitgebreid onderzoek aanvraagt inclusief een officiële reportage, kunnen deze hoog oplopen. Zo werken de rechercheurs vaak minimaal 4 aaneengesloten uren op kantoor waarvan een uur rond de €80,00 exclusief btw kost. Ga dus vanuit dat een klein onderzoek je al minimaal €500,00 gaat kosten.

Het is ook niet geheel onbelangrijk dat het bedrijf jouw privacy respecteert. Ze zijn namelijk altijd geboden aan een geheimhoudingsplicht, zoals dokters dat bijvoorbeeld ook zijn. Hierbij mogen ze dus jouw, en de andere betrokkenen hun, gevoelige gegevens nooit doorspelen. In sommige situaties is er sprake van een wettelijke getuigplicht waarbij de politie het onderzoek over moeten nemen. Dit gebeurt alleen als er sprake is van een strafbaar feit.

Een privédetective inhuren is vaak een grote stap en kan best confronterend zijn. Daarom kan je in eerste instantie ook anoniem contact opnemen met een particulier recherchebureau. Je moet natuurlijk wel informatie delen wat erg gevoelig kan liggen en privé is, maar dat snappen deze mensen en die hebben daar veel ervaring mee.

Exit mobile version