Wat kost een scooterverzekering per jaar?

scooterverzekering per jaar

Wat een scooterverzekering per jaar kost ligt aan veel verschillende dingen. Een paar belangrijke punten zijn: leeftijd, postcode en eventuele schade vrije jaren. Maar het meest belangrijke voor de premie is wat voor soort scooterverzekering je afsluit, want een een verzekering waarbij diefstal gedekt wordt zal natuurlijk wat duurder zijn. Om te weten hoeveel je verzekering ongeveer gaat kosten kan je hieronder doorlezen bij het verzekeringstype wat je wil of gaat afsluiten.

Wat kost een WA Scooterverzekering per jaar?

scooterverzekering per jaarEen WA scooterverzekering is de goedkoopste van allemaal, dit omdat je bij deze verzekering op met minst recht hebt. Een WA-scooterverzekering is een wettelijk verplichte verzekering in Nederland voor iedereen die op een scooter rijdt. Dit is de minimale verzekering die je dient te hebben voor het besturen van een scooter. Wie rondrijdt zonder WA verzekering kan rekenen op een zeer fikse boete. De WA verzekering is basaal, en daarbij ook meteen de goedkoopste van de drie scooterverzekeringen. De standaard WA-scooterverzekering dekt geen schade aan je eigen scooter bij een ongeval die je zelf veroorzaakt hebt. Wanneer de andere partij de schade veroorzaakt heeft, heb je uiteraard wel recht op een schadedekking. Deze komt dan niet voort uit jouw verzekering, maar dat van de tegenpartij.

Schade bij anderen.

Om bovengenoemde reden is de WA-scooterverzekering ook verplicht: ondervindt iemand anders schade, dan dien jij deze te vergoeden. Een WA-scooterverzekering dekt dus de schade die je aanricht bij anderen.

Waarom verschilt de prijs?

De prijs van een WA-scooterverzekering kan erg verschillen. De grootste factor is de doelgroep van de verzekering. Jongeren tot 18 jaar betalen vaak tot vier keer meer premie dan jongeren boven de achttien jaar.
Dit heeft ermee te maken dat jongeren tot 18 jaar vaker betrokken zijn bij ongelukken op een scooter. Hierdoor loopt de verzekeraar meer kans op uitkeren. Deze vorm van een scooterverzekering verschilt in prijs ten aanzien van de andere twee verzekeringen omdat deze vorm zeer basaal is. Alleen de schade van een ander wordt vergoed, de schade aan je eigen scooter niet.

Minimale verzekering.

De WA-scooterverzekering is de minimale verzekering. Mocht je tegen meer kosten gedekt willen worden, dan kun je ook een beperkt-casco scooterverzekering of een allrisk scooterverzekering afnemen. Deze verzekeringen zijn vaak wel prijziger.

Gemiddelde kosten*:

16 jaar: 17,- | 18 jaar: 12,50 | 25 jaar: 6,-

Wat kost een WA beperkt casco Scooterverzekering per jaar?

Een WA beperkt casco scooterverzekering dekt meestal diefstal, en vergoed in situaties als brand en storm. Een WA – scooterverzekering met iets meer rechten voor jezelf is de WA+ beperkt casco scooterverzekering. Deze scooterverzekering heeft niet alleen voordelen voor een ander bij schade, maar ook voor jezelf. Echter gaat het hier niet om situaties als bijvoorbeeld een aanrijding, veroorzaakt door jezelf.

Rechten.

Een WA+ beperkt casco scooterverzekering beschermt je tegen de kosten die je moet maken bij onvoorziene situaties.
Natuurlijk wordt net als bij een standaard WA – scooterverzekering de schade van een ander vergoed. Wanneer je scooter gestolen wordt, ben je hier tegen beschermd. Je krijgt van de WA+ beperkt casco scooterverzekering dan een bepaald bedrag terug om bijvoorbeeld een nieuwe scooter te kunnen kopen. Dit bedrag is vaak de dagwaarde van de scooter. Ook wanneer je scooter verloren gaat door onvoorziene situaties waarbij overmacht geldt als brand en diefstal, heb je recht op uitkering van het schadebedrag.

Plichten.

Schade bij diefstal valt niet erg gemakkelijk te declareren. Je dient de scooter voorzien te hebben van een goed slot. De meeste WA+ beperkt casco scooterverzekeringen vereisen een slot van minimaal een ART categorie drie goedgekeurd slot. Je dient dan ook de bonnen van de aanschaf van de sloten goed te bewaren. Vaak zal de verzekering bij schadegevallen als diefstal je vragen naar de bonnen die bewijzen dat je de sloten hebt aangeschaft. Bij brand en storm hoeft dit uiteraard niet. Wel is het raadzaam om bij de laatste twee situaties foto’s te maken van de ontstane schade. Vaak zullen schadewaarnemers dan een kijkje komen nemen om de schade daadwerkelijk vast te leggen.

Afnemen of niet?

Het is raadzaam toch minimaal deze WA+ beperkt casco scooterverzekering af te sluiten. Diefstal van scooters komt wereldwijd erg veel voor. Bij oude scooters is de premie vaak hoger dan de dagwaarde. Dan is een standaard WA – scooterverzekering voldoende.

Gemiddelde kosten*:
Scooter: 1500 euro = 16 jaar: 27,- | 18 jaar: 24,- | 25 jaar: 17,-

Wat kost een WA All Risk Scooterverzekering ?

Een All Risk scooterverzekering dekt alles, ook schade van bijvoorbeeld een val. Enkel kost dit je wel schadevrije jaren! Een All Risk scooterverzekering is de meest uitgebreide scooterverzekering die er te krijgen valt. Het is raadzaam om bij nieuwe scooters of bromfietsen voor deze verzekeringsvorm te kiezen. Wel is de premie van deze allrisk scooterverzekering in verhouding tot de andere twee soorten hoger. Echter weegt de hogere premie vaak af tegen de waarde van de scooter en de rechten die je krijgt.

Onvoorziene situaties.

Net als bij een WA+ beperkt casco scooterverzekering wordt de schade aan je scooter bij diefstal, brand of storm vergoed. Uiteraard gelden ook hier dezelfde eisen: je dient je scooter goed beveiligd te hebben tegen diefstal. De andere twee situaties gelden als ‘overmacht’. Mocht je ten val komen op de weg, waarbij er schade aan jouw scooter ontstaat, dan kun je deze schade laten vergoeden. Dit valt ook onder de allrisk scooterverzekering.

Schade aan je eigen scooter.

Bij een ongeval is niet alleen de schade aan de scooter van de tegenpartij verzekerd, maar ook de schade aan je eigen scooter. Het maakt daarbij dus niet uit of je zelf de veroorzaker van het ongeval bent of niet.

Schade aan de scooter van een ander.

Ook de schade aan de scooter van een ander wordt bij een allrisk scooterverzekering vergoed. De schade wordt namelijk al vanaf een normale WA-scooterverzekering standaard vergoed.

Schadevrije jaren.

Je kan vrijwel alle schade aan je scooter of bromfiets laten vergoeden. Echter is het raadzaam goed te incasseren of de schade daadwerkelijk zo groot is, dat de verzekering aangesproken dient te worden. Bij een allrisk scooterverzekering worden schadevrije jaren opgebouwd. Wie veel van deze jaren opbouwt, betaalt een lagere maandpremie. Mocht je dus veel schade claimen, dan kan de maandelijkse premie fors stijgen.

Gemiddelde kosten*:

Scooter: 1500 euro = 16 jaar: 55,- | 18 jaar: 43,- | 25 jaar: 25,-

Let wel…

Deze scooterverzekering per jaar prijzen zijn berekend met de bereken tool, met een postcode die in de categorie veilig valt met diefstal. Bij plaatsen zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zullen de prijzen hoger uitvallen indien diefstal gedekt wordt.

* Aan deze gegeven prijzen kunnen geen rechten ontleend worden.


admin

Related Posts

Verzekering vergelijken kan op ontelbaar verschillende manieren.

Verzekering vergelijken kan op ontelbaar verschillende manieren.

05 apr, 2019

Verzekeringen zijn er dan ook in alle soorten en maten.…

Je woekerpolis omzetten naar banksparen

Je woekerpolis omzetten naar banksparen

30 okt, 2016

Een woekerpolis is een verzekering waarbij de kosten veel hoger…

Een verzekering motor simulatie.

Een verzekering motor simulatie.

02 apr, 2017

Een motorverzekering is geschikt voor motoren en dekt de wettelijke…

Welke motorverzekering past bij jouw?

Welke motorverzekering past bij jouw?

13 feb, 2017

De meeste motorbezitters betalen zonder dat ze het weten teveel…