wat kost een camperverzekering per jaar

camper verzekering

Bij een camperverzekering gaat het niet alleen om de camper, maar het gaat ook om uw inboedel. Lekker op vakantie met de camper, heerlijk de wereld ligt aan uw voeten! U moet er niet aan denken, maar wat als er onderweg iets gebeurt? Dan moet u wel goed verzekerd zijn. Met de juiste verzekering kunt u zorgeloos op vakantie en hoeft u zich nergens zorgen over te maken! Als u met de camper op reis gaat, heeft u waarschijnlijk behoefte aan een aparte en uitgebreide camper verzekering. U bent natuurlijk wel met uw ‘huisje’ op stap.

Wat voor soorten camperverzekeringen zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten camperverzekeringen. Deze verzekeringen zijn eigenlijk hetzelfde als de drie soorten autoverzekeringen alleen dan afgestemd op campers. De WA verzekering is, net als voor een auto, verplicht. Hieronder de drie soorten camper verzekeringen.

 • WA verzekering. Deze verzekering is voor elke camper verplicht. De WA verzekering is bedoeld voor schade die u een ander aanbrengt. Als u bijvoorbeeld tijdens het uit parkeren een andere auto raakt, zal de WA verzekering opdraaien voor de schade aan de andere auto.
 • WA Beperkt Casco. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel handig. Deze verzekering keert namelijk ook uit bij bijvoorbeeld diefstal of brand (dit kan per verzekeraar verschillen). Schade aan uw eigen camper buiten uw schuld om is dus verzekerd.
 • WA Volledig Casco (all risk). Vrijwel alle schade aan uw camper is met deze verzekering vergoed. Dus ook schade die u zelf aanricht aan uw camper door bijvoorbeeld tegen een paaltje aan te rijden.

U zult dus zelf goed moeten nadenken over wat voor verzekering u gepast vindt. Vaak kunt u zelf kiezen waar u precies wel en waar u niet voor verzekerd wilt zijn. Dit kan flink in premie schelen.

Waar moet u op letten bij het afsluiten van een camperverzekering?

 • Let goed op hoe lang u de nieuwwaarde van uw camper terug kan krijgen en wat de maximale nieuwwaarde is die uitgekeerd wordt..
 • Zit er speciale pechhulp bij de verzekering? Bekijk ook goed de voorwaarden van de WA verzekering en wat uw WA verzekering dekt.
 • Bij sommige verzekeraars bent u voor een aantal kilometers per jaar verzekerd en als u over het aantal kilometers zit, bent u niet meer verzekerd. Let hier dus goed op!
 • Let ook op hoe hoog de vergoeding voor uw inboedel is aangezien u een grotere inboedel bij zich heeft als u met de camper gaat reizen.
 • Bij veel verzekeraars is er een limiet voor het aantal dagen dat u aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Vaak mag u 45 dagen aaneengesloten in het buitenland verblijven. Bij sommige verzekeraars is dit onbeperkt, maar als u een half jaar wilt rondreizen moet u hier goed op letten.
 • Sommige verzekeringen hebben een standaard dekking voor de inboedel, maar bij sommige verzekeraars moet je een aanvullende verzekering nemen om de inboedel mee te verzekeren.
 • Als u buiten de EU op vakantie wilt gaan, moet u goed controleren in welke landen u allemaal verzekerd ben. Het beste kunt u uw verzekeraar bellen. In sommige niet EU landen bent u verzekerd, maar niet in allemaal.
 • Het eigen risico geld vaak per gebeurtenis.
 • Vaak is een alarminstallatie bij een dure camper verplicht als u uw camper aanvullend of WA volledig casco wilt verzekeren. Let dus goed op de voorwaarden.

Nieuw- of dagwaarde

We willen er liever niet aan denken, maar wat nou als u met de camper een ongeluk krijgt? Of uw camper wordt geraakt door een andere auto? Dan heeft u een probleem… tenzij u een goede camper verzekering heeft! Hier gaan wij het hebben of nieuw- of dagwaarde dekking.

Nieuwwaardedekking

Nieuwwaardedekking houdt in dat u de nieuwwaarde van uw camper terug krijgt bij diefstal of als de camper total loss is. Om dit iets duidelijker te maken, moet u weten wat er onder total loss wordt verstaan. Uw camper is total loss als de reparatiekosten meer zijn dan de waarde van een camper. Een oude camper is dus ook eerder total loss dan een nieuwe camper.

Veel verzekeraars willen een camper alleen een nieuwwaardedekking geven als de camper niet ouder dan twee jaar oud is. U krijgt dus niet zomaar een nieuwwaardedekking! U moet ook goed nadenken of u het echt nodig vindt om zo’n verzekering af te sluiten.

Dagwaardedekking

Dagwaardedekking houdt in dat u de dagwaarde van uw camper terug krijgt bij diefstal of als de camper total loss is. Hoe ouder de camper, hoe lager de dagwaarde. Als u echt een oude camper heeft, moet u goed bedenken of het wel de moeite is om veel premie te betalen voor een dagwaardedekking die voor uw camper misschien wel extreem laag is.

Aanvullende verzekeringen

Een camper verzekering kunt u ook uitbreiden met een aanvullende verzekering. Sommige verzekeraars bieden erg veel aanvullende verzekeringen aan en andere verzekeraars bieden slechts één of twee aanvullend verzekeringen aan. Hieronder vindt u de meest voorkomende en meest belangrijke aanvullende verzekeringen die voor de camper aangeboden worden:

 • Verhaal rechtsbijstand verzekering. Deze verzekering zorgt voor rechtsbijstand als u in een conflict bent geraakt. Deze conflicten gaan over het algemeen over schade. U kunt bijvoorbeeld denken aan het volgende conflict: stel iemand is tegen uw camper gereden, maar ontkent schuld, dan zit u met een probleem. Mocht u er niet uitkomen is er altijd iemand die voor u klaar staat.
 • Pechhulp in binnen- en/of buitenland. Deze verzekering zal u altijd helpen als u pech onderweg heeft.
 • Schadeverzekering inzittenden. Mocht u een ongeluk krijgen dan zijn de inzittenden meeverzekerd tegen schade aan personen en bezittingen.
 • Ongevallen inzittenden verzekering. U moet er natuurlijk niet aan denken. U krijgt een ernstig ongeluk en één van de inzittenden overlijdt of heeft blijvende invaliditeit dan bent u in ieder geval financieel verzekerd tegen deze hoge kosten.

Sommige verzekeraars hebben nog andere aanvullende verzekeringen, maar dit zijn de meest voorkomende en meest belangrijke aanvullende verzekeringen.

Eigen risico

Veel mensen denken dat het eigen risico bij een camperverzekering hetzelfde is als bijvoorbeeld het eigen risico van een zorgverzekering, maar dat is een misvatting. Bij een zorgverzekering heeft u een eigen risico en als dat eenmaal betaald is dan bent u er de rest van het jaar vanaf, maar hoe zit het dan bij een camper verzekering?

Bij een camper verzekering betaald u bij elke aangerichte schade het eigen risico. Het eigen risico van een camper verzekering is een stuk lager dan bijvoorbeeld het eigen risico van een zorgverzekering, maar mocht u pech hebben en u heeft twee keer in een jaar schade dan betaald u twee keer het eigen risico (dit is bij bijna alle camper verzekeringen zo).

Dan is er nog iets waar u op moet letten als het gaat om het eigen risico. Een basisverzekering voor de camper vergoed wel schade door storm, maar niet schade door hagel. Het logische gevolg? Er worden hagelverzekeringen aangeboden, maar let op! In veel gevallen geld er een eigen risico voor hagelschade en dat kan het duur maken. Als u een hagel bestendig dak heeft geldt dit extra eigen risico vaak niet, maar uw premie gaat wel omhoog. Bedenk dus goed of dit nodig is.

Verder moet u natuurlijk goed op de hoogte van het eigen risico letten want dit kan sterk verschillen tussen verzekeringsmaatschappijen. Bij sommige verzekeraars kunt u, net als bij de zorgverzekering, uw eigen risico vrijwillig verhogen. Als u normaal nooit schade heeft, maar u wilt wel verzekerd zijn, kunt u dus nadenken of het verstandig is het eigen risico vrijwillig te verhogen zodat u een goedkopere premie heeft.

Camperverzekeringen vergelijken.

camper verzekering

Uiteraard wil u de juiste keuze maken als het aankomt op het afsluiten van een camper verzekering. Vergelijken kost veel tijd, maar helpt u de juiste en goedkoopste verzekering af te sluiten. Hieronder hebben wij een aantal camper verzekeraars met elkaar vergeleken.

Wij hebben deze verzekeraars vergelijken door de premies te berekenen. Deze premis hebben wij aan de hand van de volgende informatie berekend:

  • De te verzekeren camper is een Renault Toskana D 615. De camper is 6,5 meter lang, 3500 kilogram zwaar en het bouwjaar is 2016.
  • De cataloguswaarde was €60.000,- en de dagwaarde hebben wij gesteld op €50.000,-. De accessoires hebben wij op €1500,- geschat.
  • De persoon die de verzekering afsluit heeft 5 schadevrije jaren en dat scheelt in de kosten.
  • De camper wordt op de volgende manier verzekerd: WA met een schadeverzekering voor inzittenden en een verzekering voor de camperinventaris tot €2500,-.

Bedenk goed wat u wel en wat u niet wil verzekeren en laat het camper verzekering vergelijken dan maar beginnen!


admin

Related Posts

Wist je dat een smartphone onder de inboedelverzekering valt bij brand en diefstal?

Wist je dat een smartphone onder de inboedelverzekering valt bij brand en diefstal?

06 mrt, 2018

Veel verzekerden zijn verzekerd voor hun inboedel met de inboedelverzekering…

Een verzekering motor simulatie.

Een verzekering motor simulatie.

02 apr, 2017

Een motorverzekering is geschikt voor motoren en dekt de wettelijke…

Wat is een semi oldtimerverzekering regeling?

Wat is een semi oldtimerverzekering regeling?

26 dec, 2018

De semi oldtimerverzekering is een term die regelmatig te vinden…

Waarvoor heb je een doorlopende reisverzekering nodig?

Waarvoor heb je een doorlopende reisverzekering nodig?

28 mrt, 2018

Deze verzekering is voor mensen die vaker per jaar op…