Info over arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp ers en ondernemers

makkelijk geld lenen zonder gedoe

arbeidsongeschiktheidsverzekering

Particuliere AOV voor zelfstandigen

Een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering sluit je af bij een verzekeringsmaatschappij zonder dat de overheid hier iets mee te maken heeft. Deze verzekering is meestal niet goedkoop, maar de premie kun je aftrekken van de belasting. Met een particuliere AOV kun je zelf een arbeidsongeschiktheidcriterium kiezen. Dat wil zeggen dat je zelf kunt bepalen in welke situatie je een uitkering krijgt. Er zijn drie arbeidsongeschiktheid criteria. Je kunt kiezen voor beroepsarbeidsongeschiktheid. Je krijgt dan een uitkering als je je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. Tevens kun je kiezen voor passende arbeid. Dan krijg je een uitkering als je geen ander werk meer kunt doen dat past bij je opleiding of werkervaring. Als laatste kun je nog kiezen voor gangbare arbeid. Je krijgt dan pas een uitkering als je helemaal geen werk meer kunt verrichten. Wanneer je een AOV afsluit zijn er nog twee voorwaarden die je zelf mag bepalen. Je kunt zelf kiezen hoe lang de wachttijd tot een uitkering is. Als je kiest voor een korte wachttijd, ligt de premie hoog. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een tijdelijke uitkering of een uitkering tot je 65e.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers

De AOV is tegenwoordig niet meer verplicht voor ondernemers. Er zijn veel ondernemers die nu geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Ze hebben hier allemaal hun eigen reden voor. Maar is dit nu wel zo verstandig?

Er zijn een aantal redenen waarom ondernemers tegenwoordig geen AOV meer afsluiten. De meeste ondernemers willen geen geld besteden aan een premie. Wanneer ze een AOV afsluiten hebben ze er een extra vaste last bij en de premie ligt meestal aan de hoge kant. Daarnaast zijn er veel ondernemers die denken: “als ik niet arbeidsongeschikt wordt, is mijn geld verdwenen”. Tevens zijn steeds meer mensen te lui om een AOV af te sluiten. Er is echter ook sprake van het omgekeerde: mensen die alle verzekeringen uitgebreid met elkaar willen vergelijken. Deze ondernemers hebben door al hun onderzoek vaak geen tijd om een beslissing te nemen.

Als ondernemer loop je vaak een groot risico als je geen AOV hebt afgesloten. Alleen wanneer je zelf kunt zorgen voor inkomsten als je arbeidsongeschikt bent, is het niet zo zeer nodig om een AOV af te sluiten. Veel ondernemers hebben echter geen geld achter de hand. Voor hun is het wel verstandig om een AOV af te sluiten. Je bent dan misschien veel geld kwijt aan premies, maar hoeveel geld loop je mis als je arbeidsongeschikt wordt zonder AOV? Om het risico zo klein mogelijk te maken, is het handig om een AOV af te sluiten.

Alternatieve AOV voor zelfstandigen

De alternatieve AOV voor zelfstandigen – ook wel vangnetverzekering genoemd – is bedoeld voor zelfstandigen met een minder goede gezondheid. Deze personen worden vaak niet geaccepteerd door andere verzekeraars. De verzekeraar van de alternatieve AOV kijkt niet naar iemands gezondheid.

Er zijn drie groepen mensen waarvoor deze verzekering is bedoeld. Allereerst voor zelfstandigen die niet of moeilijk een AOV kunnen afsluiten door hun gezondheid. Tevens kunnen startende ondernemers die problemen verwachten met hun medische keuring een alternatieve AOV afsluiten. Als laatste is deze verzekering bedoeld voor WAZ-gerechtigden die hun WAZ-uitkering kwijtraken doordat ze bij een herbeoordeling volledig arbeidsongeschikt zijn verklaard.

Deze verzekering heeft een aantal voorwaarden. Het bedrag dat wordt verzekerd is gelijk aan 70% van het minimumloon. Je krijgt de uitkering alleen als je geen helemaal geen werk meer kunt verrichten. Om in aanmerking te komen voor deze verzekering moet je minimaal een jaar arbeidsongeschikt zijn geweest en daarna gedeeltelijk of nog steeds volledig arbeidsongeschikt. Wanneer je binnen vijf jaar na afsluiting arbeidsongeschikt wordt, heb je maar vijf jaar recht op een uitkering. Wanneer het langer dan vijf jaar duurt voordat je arbeidsongeschikt raakt, kan de verzekering doorlopen tot je 65e.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers

Meer dan de helft van de ZZP’ers in Nederland heeft geen AOV afgesloten. De meeste vinden de kosten te hoog. Het is echter zeer onverstandig om als ZZP’er geen AOV af te sluiten. Wanneer je werkt als ZZP’er, moet je ook zelf een AOV afsluiten. Wanneer je dit niet doet, kun je erg in de problemen komen. Als je dan arbeidsongeschikt raakt, heb je (bijna) geen inkomsten meer. Het kan zelfs zijn dat je bedrijf hierdoor failliet gaat. In de periode dat je arbeidsongeschikt bent, zul je weinig tot geen inkomsten hebben. Wanneer je dan echt niet meer uit kunt komen met je geld, kun je terecht bij de Sociale Dienst. Hier zul je echter niet veel geld van krijgen.

Als ZZP’er loop je zeer veel risico’s. Sommige risico’s die je neemt kunnen uiteindelijk nadelig uitkomen. Zorg ervoor dat je de risico’s die een grote kans hebben om nadelig uit te komen beperkt. Als je een AOV afsluit, zit je al met een hele zorg minder. Je loopt dan niet het risico dat je zonder inkomsten komt te zitten.

Arbeidsongeschiktheid als werknemer

Werknemers krijgen automatisch elke maand inkomsten wanneer ze arbeidsongeschikt raken. Er zijn echter veel soorten uitkeringen en ze hebben allemaal bepaalde voorwaarden. Hieronder zal ik meerdere soorten uitkeringen beschrijven. Als je als werknemer arbeidsongeschikt raakt, krijg je de eerste twee jaar je loon doorbetaald door je werkgever. Wanneer je niet of zeer weinig kunt werken, kom je in aanmerking voor een IVA-uitkering. Je krijgt dan 75% van het WIA-maandloon. Als je hiernaast nog een paar uur werkt – je verdient hier niet meer mee dan 20% van je oude loon – krijg je per maand 75% van het WIA-maandloon en 30% van het brutoloon dat je zelf verdient.

Wanneer je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en meer dan 20 maar minder dan 65% van je oude loon verdient, kun je een WGA-uitkering aanvragen. Je kunt dan kiezen voor een loongerelateerde, een loonaanvullings- of een vervolguitkering. De loongerelateerde uitkering kun je aanvragen wanneer je in de laatste 36 weken voordat je hier recht op had minstens 26 weken hebt gewerkt. Wanneer je een loongerelateerde uitkering hebt, krijg je de eerste twee maanden 75% van het WIA-maandloon en daarna 70%. Het bedrag dat je verdient met werken, wordt van de uitkering afgetrokken. Voor een loonaanvullingsuitkering kom je in aanmerking wanneer je tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt bent en nog minimaal de helft verdient van wat je zou kunnen verdienen. Als je tussen de 80 en 100% arbeidsongeschikt bent met kans op herstel, kun je deze uitkering ook aanvragen. Je krijgt 70% van het WIA-maandloon en daar wordt het bedrag wat je nog zou kunnen verdienen van afgehaald. Als laatste kun je kiezen voor een vervolguitkering. Hier kom je voor in aanmerking wanneer je tussen de 35 en 80% arbeidsongeschikt bent en minder verdient dan de helft van wat je nog zou kunnen verdienen. De hoogte van deze uitkering hangt af van het percentage dat je arbeidsongeschikt bent.

 

 


admin

Related Posts

Wat kost een scooterverzekering per jaar?

Wat kost een scooterverzekering per jaar?

26 feb, 2017

Wat een scooterverzekering per jaar kost ligt aan veel verschillende…

Vergelijk de dekking van doorlopende reisverzekeringen

Vergelijk de dekking van doorlopende reisverzekeringen

06 jan, 2018

Bij het afsluiten van een reisverzekering, kun je kiezen uit…

Wat is een semi oldtimerverzekering regeling?

Wat is een semi oldtimerverzekering regeling?

26 dec, 2018

De semi oldtimerverzekering is een term die regelmatig te vinden…

Wist je dat een smartphone onder de inboedelverzekering valt bij brand en diefstal?

Wist je dat een smartphone onder de inboedelverzekering valt bij brand en diefstal?

06 mrt, 2018

Veel verzekerden zijn verzekerd voor hun inboedel met de inboedelverzekering…