Een op de vijf mensen heeft geen spaargeld

BKR registratie

geld te sparenUit een uitgebreid onderzoek is een schokkend resultaat naar voren gekomen. Het blijkt dat een op de vijf mensen helemaal niet meer beschikt over spaargeld. Deze mensen hebben het spaargeld aan moeten breken om de kosten van het levensonderhoud te dekken, en zijn niet in staat om het spaargeld weer aan te vullen. Deze mensen zeggen simpelweg niet te kunnen sparen omdat zij al het geld nodig hebben dat zij maandelijks binnen krijgen in het huishouden. Dit is een bijzonder ongezonde situatie voor een huishouden, omdat er op deze manier geen buffer gemaakt kan worden. Tegelijkertijd kan er niet gespaard worden voor verjaardagen of vakanties. Dit is in de meeste gevallen een groot probleem. Geld lenen biedt hier geen enkele oplossing. Een lening is een verruiming van het budget, maar de kosten kunnen niet betaald worden, waardoor een lening altijd zal zorgen voor meer problemen op de langere termijn.

Besparen is niet altijd zo gemakkelijk

In veel gevallen kan er geld bespaard worden door te gaan snijden in de uitgaven, maar dit is vaak lastiger dan gedacht wordt. Veel van de uitgaven in huishoudens met minder inkomen worden namelijk direct gebruikt voor eerste levensbehoeftes. Hier kan niet op bespaard worden. Wanneer er een klein budget is, is het ook niet mogelijk om groter in te kopen om zo de prijzen lager te houden. Wat wel gedaan kan worden, is eens kritisch kijken naar de uitgaven die gedaan worden. Welke vaste lasten zijn er, en zijn al deze vaste lasten wel echt nodig? Zijn er geen goedkopere alternatieven of andere oplossingen waarmee geld bespaard kan worden?

Geld opsparen

Het is niet zinvol om veel geld te sparen. De spaarrentes staan daar veel te laag voor, maar het aanleggen van een buffer is altijd wel verstandig. Wanneer de uitgaven iets omlaag kunnen per maand, kunnen er een paar tientjes gespaard worden. Dat lijkt niet veel, maar een paar tientjes is zo een paar honderd euro op jaarbasis, en wanneer deze structuur vastgehouden wordt, zal het bedrag alleen maar hoger worden. Dit geld kan weer goed gebruikt worden op het moment dat er geld nodig is voor onvoorziene uitgaven. Op die manier kunnen problemen al bij voorbaat verholpen worden, en dat is zeker een gezond uitgangspunt voor de huishoudens die het op dit moment al krapper hebben dan gemiddeld. Wanneer er maandelijks niets overblijft, is dat het begin van grote problemen.


Tags : ,

admin

Related Posts

Beleggen voor beginners

Beleggen voor beginners

26 apr, 2019

3 verschillende redenen om te sparen Hoewel de rente bij…

Sparen is altijd een verstandige keuze!

Sparen is altijd een verstandige keuze!

24 apr, 2019

Zoals de meeste mensen wel weten komt men altijd voor…

Is Internet sparen voordelig?

Is Internet sparen voordelig?

28 nov, 2016

Voordelen van Internetsparen Internetsparen kan zeer voordelig zijn; er is…

Verstandig met uw spaarrekening omspringen?

Verstandig met uw spaarrekening omspringen?

04 dec, 2019

Hoe vind je de bank met de hoogste spaarrente en…