De premie van een motorhome verzekering!

mobilhome-laten-verzekeren

Misschien heb je net een nieuwe of tweedehandse motorhome gekocht of ben je van plan om dat de doen. Je zit alvast goed op onze website. We geven je de meest uitgebreide informatie in verband met een motorhome verzekering.

Een motorhome is een serieuze investering. Het is dus overduidelijk dat je met je motorhome goed verzekerd op reis wil vertrekken. Een nieuwe motorhome kost minstens 40.000 euro. De meeste modellen worden verkocht in de prijsklasse 45.000 à 55.000 euro. Voor de verzekering zijn dat al aanzienlijke kapitalen. U doet er goed aan om zich te verzekeren bij een specialist die exact weet wat een motorhome verzekering inhoudt.

Het uitgangspunt voor de berekening voor de premie voor een motorhome verzekering is sterk verschillend van een autoverzekering. De risico’s bij een motorhome liggen helemaal anders. Als u het rijden met een motorhome gaat vergelijken met het rijden met een auto zijn er nogal wat verschillen:

  • Met de motorhome rijden we meestal minder snel
  • we zitten hoog en droog en hebben een goed zicht op de weg
  • we rijden ook op rustiger tijdstippen: als het te druk is gaan we gewoon aan de kant van de weg staan
  • we rijden veel minder kilometers per jaar
  • we zijn minder gestresseerd in het verkeer
  • We rijden niet bij zware regenval, mist, ijzel, …
  • Als we manoeuvreren stapt er meestal iemand van de familie uit om te kijken

Gevolg: er zijn merkelijk minder ongevallen met motorhomes en dat vertaalt zich in de kostprijs van de motorhome verzekering!

Omnium verzekering

mobilhome-laten-verzekerenJe zou kunnen denken dat het dan ook niet nodig is om een omniumverzekering te nemen. De kans op een ongeval is toch klein. Toch is het aan te raden om bij het afsluiten van de verzekeringspolis een omniumverzekering te nemen.

Er zijn dan wel relatief weinig ongevallen met een motorhome. We moeten wel opmerken dat als er toch een ongeval is de kosten hoog oplopen. De zijwanden, dak en achterzijde van een motorhome bestaan uit grote vlakken. Bij een ongeval komt het vaak voor dat er een deel van de wand moet worden vervangen. Bij grotere schade kan dat zelfs de volledige zijwand zijn.

De wanden zijn gemaakt met een sandwichconstructie met isolatie. Het is dus niet mogelijk om deze uit te blutsen zoals bij een auto. Ook is er vaak schade aan bijvoorbeeld koelkast of verwarming door de impact van het ongeval.

Als er toch schade is loopt deze veel hoger op dan bij een auto. Een omnium verzekering voor een mobilhome nemen is dus zeker aan te raden!

De specifieke verzekering voor motorhomes

Er is een groot verschil in risico vergeleken met een personenwagen. De premie van de motorhome verzekering is daarom een stuk lager. Het is dus zeer belangrijk dat uw verzekeraar u de juiste verzekering aanbiedt.

Namelijk, het komt nog altijd voor dat klanten bij hun vertrouwde verzekeringsmakelaar langsgaan die op basis van een autoverzekering komt op een jaarlijkse premie van tweeduizend euro of meer! Een aangepaste motorhome verzekering valt een stuk lager uit.

Verzekering tweedehandse motorhome

Wanneer u voor de eerste keer hebt, kennismaakt met de tweedehands markt voor motorhomes of mobilhomes zal U wellicht verbaasd hebben opgekeken van de prijzen: een occasie motorhome houdt zeer goed zijn waarde. Als algemene regel kunnen we stellen dan een motorhome na zeven à 10 jaar op de helft van zijn nieuwwaarde zit.

Ook een motorhome van pakweg vijf jaar oud heeft dus nog een hoge waarde. Zoals besproken op de inleidende pagina motorhome verzekeringen kunnen de kosten bij een ongeval hoog oplopen. Het is dus ook aan te raden om bij aankoop van een recente occasie een verzekering tweedehandse motorhome MET omnium af te sluiten. Zeker wanneer u op deze motorhome ook een financiering neemt.

Op een tweedehandse motorhome kun je nog een omniumverzekering nemen totdat deze tien jaar oud is. Als u dus een motorhome koopt van zeven jaar oud kunt u daar in principe nog drie jaar een omniumverzekering op nemen. De premie van de omnium hangt af van de verzekerde waarde. Dit vindt u op de pagina kostprijs verzekering motorhome.

Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid kunt u altijd afsluiten, ongeacht de leeftijd van de motorhome. Uiteraard moet de motorhome wel in orde zijn (technische controle, geldig gelijkvormigheidsattest, …).

Op welk bedrag wordt de tweedehandse motorhome verzekerd?

Op de inleidende pagina op deze website hebben we aangegeven dat nieuwe motorhomes bij de ene verzekeraar worden verzekerd op de cataloguswaarde en bij een andere op de feitelijk betaalde factuurwaarde. Hoe werkt dit voor een verzekering voor een tweedehandse motorhome?

We kijken eerst even naar de situatie voor personenwagens. Als u een personenauto koopt van vier jaar oud zal de verzekeraar vertrekken van de nieuwprijs (cataloguswaarde) en deze waarde per jaar verminderen met een bepaald percentage. Zo bepaalt hij de waarde die uw auto heeft voor de verzekering. Op dat bedrag wordt dan de premie voor de omniumverzekering berekend.

Voor de verzekering tweedehandse motorhome wordt meestal niet op deze manier gewerkt. Een tweedehandse motorhome wordt verzekerd op het effectieve bedrag dat werd betaald.

Namelijk, de accessoires die in de loop van de jaren zijn bij gemonteerd kunnen een aanzienlijke waarde hebben, zeker als het gaat om bijvoorbeeld een automatische satelliet of een stroomgenerator. De waarde waarop wordt verzekerd is het factuurbedrag.

Motorhome verzekering voor verhuur

Als je eraan denkt om een motorhome te verhuren dan zijn er twee scenario’s mogelijk. Ofwel bent u een professionele verhuurder die de motorhome in hoofdzaak hebt aangekocht om te verhuren. Ofwel bent u een particulier die zijn motorhome occasioneel wilt verhuren om eventueel een deel van de kosten van de investering te dekken.

Motorhome verzekering voor verhuur: professioneel verhuurbedrijf

Bent u een professionele verhuurder dan doet u er best aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmakelaar voor een voorstel op maat. Professionele verhuur is sowieso een stuk duurder, omdat u de motorhome verhuurt aan personen die u niet kent.

Boekingen komen vaak binnen per telefoon of per email en u weet dus niet altijd vooraf aan wie u de motorhome meegeeft. Dat zou bij manier van spreken wel eens de slechte chauffeur van West-Europa kunnen zijn.

Daarnaast gaan huurders soms minder precies met de motorhome om, waardoor de kans op inbraak of diefstal wat hoger ligt. De kans dat de verzekering vroeg of laat met een probleem wordt geconfronteerd is dus hoger wat zich weerspiegeld in de kostprijs.

U bespreekt dit best met een gespecialiseerde makelaar. Om u een idee te geven: de verzekeringspremie voor een motorhome die professioneel wordt verhuurd draait meestal rond de 2500 à 3000 euro, afhankelijk van de voorwaarden.

Motorhome verzekering voor verhuur: particulier

Als je als particulier uw motorhome sporadisch gaat verhuren dient u dat meestal niet aan wildvreemden: in de meeste gevallen zijn het familie, kennissen, vrienden of buren. Dat maakt al meteen dat de huurder van de motorhome nauwkeuriger met de motorhome zal omspringen en beter zal opletten waar hij de motorhome parkeert, of alle deuren dicht zijn, enzovoort.

De huurder moet u daarna namelijk nog in de ogen kunnen kijken en zal de motorhome behandelen zoals een goede huisvader (of moeder…) dat hoort te doen. Dat betekent meteen dat de kans op schade, inbraak of diefstal al meteen een stuk lager ligt dan bij verhuur door een professioneel bedrijf aan wildvreemden.

Niemand is vrij van een ongeval, ook de beste en meest oplettende chauffeur kan in een moment van verstrooidheid ergens tegenaan rijden. Een goede verzekering blijft dus onontbeerlijk.


admin

Related Posts

Kies voor de beste autoverzekering!

Kies voor de beste autoverzekering!

12 jan, 2017

In Nederland kun je het zo gek niet bedenken, of…