Belastingvoordeel van het spaarkrediet en groene lening.

groene lening

De bekendste vorm van krediet dat in Nederland bestaat is het doorlopend krediet. Er is echter nog een vorm van krediet dat veel lijkt op het doorlopend krediet, maar niet geheel hetzelfde is, namelijk het spaarkrediet. Wanneer u hier van gebruik maakt kan u dit enkele fiscale voordelen opleveren.

Wat is een spaarkrediet?

Zoals eerder is opgemerkt is het spaarkrediet enigszins te vergelijken met het doorlopend krediet, met het verschil dat het geleende bedrag na een relatief lange periode in een keer wordt afgelost. Het gaat hier vaak om looptijden van vijf, tien of zelfs vijftien jaar. Gedurende die jaren betaalt u in eerste instantie alleen de rente over het geleende bedrag. Net als bij een doorlopend krediet is deze marktafhankelijk en kan die dus stijgen of dalen tijdens de looptijd van het krediet. Aan het spaarkrediet zit een levensverzekering gekoppeld waarin u tijdens de looptijd van het krediet geld opspaart om het geleende bedrag af te kunnen lossen. Overigens is het wel mogelijk om tussentijds kosteloos af te lossen.

De voordelen.

Door de combinatie van sparen en lenen heeft het spaarkrediet enkele evidente voordelen. Zo zijn uw maandelijkse lasten betrekkelijk laag doordat u alleen rente hoeft af te dragen. Ook is door het spaarplan de kans dat u uw schuld na de looptijd van de rente kunt aflossen betrekkelijk groot. Dit voorkomt uiteraard problemen. Daarnaast brengt het feit dat het geld bijeen wordt gespaard door middel van een levensverzekering nog een voordeel met zich mee. Mocht u namelijk komen te overlijden voor het verlopen van het krediet, dan blijven uw nabestaanden niet met uw schuld achter. Ten slotte is er dus het belastingvoordeel. Omdat het bedrag in één keer wordt afgelost kan het tot die tijd steeds worden afgetrokken worden van de belasting. Daarnaast kan de rente die bij het krediet hoort worden afgetrokken als hypotheekrente in box 1 wanneer het geleende geld is gebruikt voor de aanschaf van een huis.

Nadelen.

Er zijn maar weinig aanbieders van spaarkredieten. De enige grote lening- en kredietverstrekker die dit op dit moment doet is Knab. Wilt u niet bij Knap lenen, dan zult u veelal terecht komen bij kleinere tussenpersonen.

Belastingvoordeel van een groene lening.

De laatste jaren is er een groeiende aandacht voor het milieu, en daarmee gepaard gaande problemen als het broeikaseffect. Ook de overheid houdt zich hier druk mee bezig, en stimuleert zogenaamde ‘groene’ projecten. Het levert u dan ook belastingvoordeel op wanneer u een zogenaamde ‘groene’ lening afsluit.

groene lening

Wat is een groene lening?

Een groene lening is een lening die wordt afgesloten voor zogenaamde groene projecten (bv.belastingvoordeel zonnepanelen). Dat wil zeggen dat alleen personen die met het geleende geld willen investeren in het milieu in aanmerking komen voor de lening. Dit initiatief is in het leven geroepen door de overheid, namelijk door het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Officieel heet de groene lening de Regeling Groenprojecten, en heeft speciaal betrekking op zonnecellen, zonnecollectoren, warmtepompen en maatregelen waarmee u uw woning vier of vijf energielabelsprongen verbetert.

Waarom een groene lening afsluiten?

Zeker als u van plan bent te investeren in groene projecten zoals de eerdergenoemde zonnecollectoren of warmtepompen is het zeer aan te raden om een poging te wagen een groene lening af te sluiten. Dit levert u namelijk al snel zo’n anderhalf procent korting op uw rente op. Dit is mogelijk omdat het geld wordt gehaald uit een speciaal groen beleggingsfonds. Spaarders die in dit fonds investeren ontvangen minder rente over hun gespaarde geld, maar krijgen daarvoor in ruil een belastingvoordeel. De rente kunt u zelf aftrekken als hypotheekrente. En uiteraard is het belangrijkste voordeel dat u op deze manier bijdraagt aan een groener milieu.

Wat zijn de voorwaarden?

Naast de normale voorwaarden voor een groen lening, zoals een vast inkomen, een geschikte leeftijd, enzovoort, dient uw project officieel tot een groene investering te zijn verklaard. Dit moet u kunnen laten zien met een geldig aankoopbewijs. Ook moet u te allen tijde een eigen woning hebben waarin het project wordt toegepast.


admin

Related Posts

Persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet.

12 mrt, 2019

Leer het verschil tussen een persoonlijke lening en doorlopend krediet…

Een lening oversluiten kan geld uitsparen

Een lening oversluiten kan geld uitsparen

24 feb, 2018

Geld lenen is een dure aangelegenheid. Als je een jaar…

Duurzame reis-en annuleringsverzekering, samen op weg naar een duurzame wereld!

Duurzame reis-en annuleringsverzekering, samen op weg naar een duurzame wereld!

06 mei, 2019

Bent u op zoek naar een duurzame reisverzekering of annuleringsverzekering? De…

Goedkoop lenen voor alleenstaanden

Goedkoop lenen voor alleenstaanden

21 dec, 2016

Als u geld gaat lenen wilt u natuurlijk goedkoop geld…